Mobilitetsrutine for løftere (2023)

Føler du deg noen gang stiv når du løfter vekter? Sliter du med å treffe hele bevegelsesområdet ditt på markløft?

I så fall kan du legge til et mobilitetsprogram til treningsøktene dine. Dårlig bevegelighet kan føre til redusert ytelse og økte skader, og det er derfor vekttrenere må fokusere på mobilitet.

Hva er en mobilitetsrutine for løftere?En mobilitetsrutine for løftere er en serie øvelser designet for å forbedre bevegelsesområdet ditt og redusere stivhet i områder som brukes under løft, som hoftemobilitet, skuldre og ryggrad.

Fra skuldermobilitet til ankelmobilitet, ulike øvelser kan hjelpe deg med å bevege deg, føle og løfte bedre.

Disse øvelsene fokuserer på å strekke stramme muskler og øke fleksibiliteten til å bevege seg raskere.

Mobility Routine for Lifters (1)

Mobilitetsrutine for løftere

Mobilitet refererer til kroppens evne til å bevege seg fritt og uten begrensninger. Kombinasjonen av fleksibilitet, styrke, balanse og koordinasjon gjør at du enkelt kan utføre bevegelser.

Mobilitetstrening er en treningsform med fokus på å forbedre bevegelsesområdet i ledd og muskler og generell muskel- og senelastisitet.

En god mobilitetsrutine for løftere bør inkludere øvelser som er rettet mot områder som hofter, skuldre, ankler og håndledd.

I tillegg er øvelser med fokus på kjernestabilitet avgjørende for vektløftere og styrkeløftere. Å implementere en dedikert mobilitetsrutine i treningsopplegget ditt kan hjelpe deg å nå nye høyder i løftereisen!

Om programmet

VårOverhead mobilitetsprogramer et 6-ukers, 18-treningskurs som hjelper deg permanent å presse forbi dine bevegelighetsbegrensninger og føle deg trygg på din overhead-stabilitet.

Hver uke vil du få tilgang til tre treningsøkter, som hver ikke tar mer enn 30 minutter å fullføre som kan gjøres med grunnleggende treningsutstyr.

Totalt er det over 60 unike øvelser og 120 videoveiledninger som veileder deg gjennom kurset.

I tillegg er det 5 mobilitetstester i begynnelsen, midten og slutten av programmet designet for å motivere deg, spore fremgangen din og feire resultatene dine.

Hvem er programmet for?

Overhead Mobility Program er ment for ALLE idrettsutøvere nivåer - fra nybegynnere til konkurrerende vektløftere.

Imidlertid er det like gunstig for den gjennomsnittlige personen også, selv om de ikke trener aktivt for øyeblikket.

Overhead mobilitetsprogram

mer informasjon

 • 60 unike øvelser og 120 videoopplæringer;
 • 5 tester for å sjekke mobiliteten din;
 • Korte økter på opptil 30 minutter;
 • LIVSTID tilgang;
 • Mobilvennlig design;
(Video) Relieve Foot Pain Naturally: 8 Powerful Home Remedies

Prøv de 3 første treningsøktene GRATIS!

Forskjellen mellom mobilitet og fleksibilitet

Det er en forskjell mellom disse to navnene til tross for deres hyppige synonymer. Fleksibilitet er rettferdigen del av mobilitetspuslespillet.

Fleksibilitet refererer til bevegelsesområdet som er tilgjengelig i et ledd. Det er evnen til å bevege et ledd gjennom hele bevegelsesområdet uten smerte eller begrensninger.

Mobilitet, på den annen side, er mer omfattende og inkluderer fleksibilitet, men involverer også styrke, koordinasjon og balanse.

Mobility Routine for Lifters (3)

Topp 3 grunner for løftere til å gjøre stretching til en del av treningsøktene deres

En av de mest utbredte måtene å strekke på er gjennom statiske positurer. Det innebærer å holde en posisjon uten bevegelse, vanligvis varer i 30–60 sekunder. Stretching gjøres ofte i stasjonære stillinger. Du må holde deg helt stille i alt fra 30 sekunder til ett minutt.

Statisk tøying bidrar til å forbedre fleksibiliteten og redusere muskelspenninger, noe som kan være til nytte for idrettsutøvere som forbereder seg på sportsaktiviteter eller alle som ønsker å holde seg i form.

Dynamisk tøying, derimot, involverer bevegelse gjennom strekningene og brukes ofte av enkeltpersoner til generell oppvarming. Det kan bidra til å aktivere muskler, øke bevegelsesområdet og forberede kroppen for mer intens trening som løping eller sport.

Dynamisk tøying krever konstante repetisjoner, som også kan bli mer fysisk utfordrende ettersom du forbedrer bevegelsesområdet og styrke.

Med dynamisk tøying er det viktig å være forsiktig; hvis det utføres for aggressivt, kan det risikere skade på grunn av overstrekk av muskler eller leddbånd utenfor deres naturlige tilstand.

Se under for topp 3grunner til å inkludere tøyingi treningsøktene dine:

Økt fleksibilitet

Før du gjør noen vektløftende mobilitetsøvelser, sørg for at du varmer opp skikkelig. Dette vil øke fleksibiliteten og bidra til å redusere risikoen for skade under løfteøkten. En god mobilitetsrutine kan forbedre fleksibiliteten, bevegelsesområdet og koordinasjonen, noe som gir bedre form når du løfter.

For eksempel kan hamstringstrekk hjelpe deg med å nå en lavere dybde når du sitter på huk, mens skulderstrekk kan hjelpe deg med å låse armene i overliggende stilling.

Mobility Routine for Lifters (4)

Skadeforebyggende øvelse

Hver vektløfter har en fase hvor de ofte forsømmer å tøye før trening. En dag kjente de en plutselig skarp smerte i korsryggen og måtte stoppe umiddelbart, noe som førte til en skade som kunne vært unngått hvis de hadde gjort en skikkelig mobilitetsrutine på forhånd.

Forbedret ytelse

Til slutt, riktig fleksibilitet, styrke og balanse er avgjørende for å utføre bevegelser enkelt. En god mobilitetsrutine kan også bidra til å forbedre ytelsen ved å la deg bruke riktig form og teknikk under treningsøktene.

Husk å inkludere mobilitetsøvelser for vektløfting som retter seg mot områder som hofter, skuldre, ankler og håndledd i mobilitetsrutinen din for å få de beste resultatene.

Viktige mobilitetsøvelser for vektløfting for maksimal ytelse

Mobilitetsøvelser er avgjørende for løftere for å maksimere ytelsen i vektrommet.

Ved å øke fleksibiliteten, bevegelsesområdet og kjernestyrken, vil du være i stand til å løfte tyngre vekter med større letthet og redusere risikoen for skade. Her er tre mobilitetsøvelser for løftere å inkludere i rutinen:

Skumrulling

Skumrulling er en viktig del av enhver løfters diett. Det bidrar til å redusere muskelspenninger, øke sirkulasjonen i disse områdene og fremme bedre restitusjonstider. Skumrulling kan også aktivere musklene som trengs for en bestemt øvelse og forbedre koordinasjonen mellom dem. Bruk foam roller etter treningen for å fremme bedre restitusjon.

Knebøy terapi

Knebøyterapi er dynamisk tøying som kombinerer et komplett bevegelsesområde for hofter og ankler med en motstandsbevegelse. Det bidrar til å forbedre fleksibiliteten i disse områdene, noe som er avgjørende for enhver vektløfter som ønsker å komme i riktig posisjon under knebøy og markløft. Eksempel på startposisjon: Stå med føttene i hoftebreddes avstand og hendene sammen.

Sett deg på huk til lårene er parallelle med bakken, og skyv deretter gjennom hælene for å gå tilbake til startposisjonen. Gjenta i 8–12 reps.

Veggsklier

For å få mest mulig ut av skumrulling, bør det gjøres før og etter løfting – ca. 10 minutter hver gang. Begynn med å målrette mot større muskelgrupper, for eksempel quads, hamstrings, setemuskler og rygg. Påfør moderat trykk med langsomme og kontrollerte bevegelser over hvert område i 30–60 sekunder mens du fokuserer på pusten.

90/90 Stretch

90/90 stretch er en flott mobilitetsøvelse for å forbedre fleksibiliteten til hofteleddene dine. Denne strekningen bidrar også til å forbedre hofte- og benmusklenes koordinasjon og balanse.

Start fra en sittende stilling med venstre ben bøyd i en 90-graders vinkel foran deg, utfør knebøyen. Skinnebenet ditt må være vinkelrett på gulvet mens kneet er strukket oppover.

Deretter tar du høyre fot ut mot en 45-graders vinkel, og hviler den slik at den er litt bak høyre lår. Sørg for å holde begge hofter i vater gjennom denne øvelsen.

Dyp knebøy med enarms rekkevidde over hodet

Den dype knebøyen med en enarms rekkevidde over hodet er en funksjonell øvelse som forbedrer knebøymobiliteten og forlengelsen av brystryggen.

Denne helkroppsøvelsen retter seg mot flere muskelgrupper for å bidra til å forbedre kraftproduksjon, balanse og koordinasjon, noe som gjør den til et utmerket valg for å øke den generelle atletikken.

Denne dynamiske bevegelsen starter med å stå med føttene nesten i skulderbreddes avstand. Det ville være best om du satt på huk til lårene dine er parallelle med gulvet og knærne når sidene av armene.

Nøkkelen er å opprettholde en flat holdning på bakken, en oppreist overkropp og strake armer.

Når du er i full knebøy, løft den ene armen over hodet med tommelen pekende bakover, nå så langt som mulig uten å miste riktig form.

Fokuser på å opprettholde riktig holdning med kjernen engasjert under hele treningssekvensen. Dette er den eneste mobilitetsrutinen for løftere for å hjelpe deg med å oppnå topp ytelse i vektrommet.

Mobility Routine for Lifters (5)

Rask merknad: Unngå denne tøyningen i din styrkeløft-mobilitetsrutine

Ny forskning tyder på at det er best å unngå å holde tøyninger for lenge før du løfter vekter, spesielt hvis styrke er målet.

I følge en systematisk oversikt av Kay og Blazevich (2012), kan statisk strekking som varer lenger enn 60 sekunder resultere i betydelig styrketap. Forskerne samlet data fra 106 individuelle studier, og dette er hva de fant:

 • Statisk strekking på mindre enn 30 sekunder resulterte i en -1,1 % til +1,8 % reduksjon i styrke.
 • Uttøyning i 30-45 minutter forårsaket -1,9 % til 3,4 %.
 • Uttøyning i 1-2 minutter forårsaket -4,2–5 %

Disse funnene støtter ideen om dynamisk tøying i stedet for statiske tøyninger før trening.

Dynamiske strekk engasjerer muskelen og dens tilsvarende sene aktivt mens den strekker seg raskt; dette øker fleksibiliteten samtidig som det reduserer muskelmassetap på grunn av overstrekk, noe som kan bidra til svekket fysisk ytelse generelt.

Kroppsbyggere må følge disse retningslinjene når de velger sin styrkeløft-mobilitetsrutine for å maksimere gevinsten!

FAQ

Hjelper mobilitet å løfte?

Ja! Mobilitetsøvelser bidrar til å øke fleksibiliteten og bevegelsesområdet, som er nøkkelkomponenter for å forbedre ytelsen din i vektrommet.

Bør du bevege deg før eller etter løft?

Det er best å utføre bevegelighetsøvelser før løfting, da de hjelper til med å varme og forberede kroppen til den kommende treningsøkten.

Overhead mobilitetsprogram

mer informasjon

Konklusjon

Avslutningsvis vil det å kombinere din løfteøvelse med en mobilitetsøvelse være til stor nytte for ytelsen og helsen din. Ta deg tid til å strekke, skumrulle og bevege kroppen din på måter som støtter løftemålene dine. Kroppen din vil takke deg for det og føle deg sterkere og dyktigere. Fortsett å løfte og fortsett å bevege deg!

Vi ønsker å høre fra deg! Del din erfaring med mobilitetsøvelser for vektløfting i kommentarfeltet nedenfor, og gi oss beskjed hvis du har spørsmål eller tips.

Referanser:

 • Så du ønsker å være mer fleksibel? Slik kommer du i gang // Healthline: https://www.healthline.com/ health/fitness-exercise/ how-to-be-more-flexible
 • Viktigheten av å strekke seg // Harvard: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-importance-of-stretching
 • Effekt av akutt statisk strekk på maksimal muskelytelse: En systematisk gjennomgang // Researchgate: https://www.researchgate.net/ publication/51207368_Effect_of_Acute_ Static_Stretch_on_Maximal_ Muscle_Performance_A_ Systematic_Review

Mobility Routine for Lifters (7)

Overhead mobilitetsprogram

Mer informasjon

Zinaida Bondarenko

Zinaida Bondarenko

Zinaida var på landslaget til Ukraina i rytmisk gymnastikk - hun har 15 års profesjonell sportserfaring. Zinaida er sertifisert innen funksjonell trening, rehabilitering, kinesioterapi og spesialiserer seg på arbeid med idrettsutøvere: restitusjon, rehab, funksjonell, mobilitet, GPP, trening. Utdanning for idrettsutøvere og trenere og spesifikk programdesign for å unngå traumatisering.

FAQs

What is the best mobility routine? ›

Best Mobility Exercises
 • Tall-Kneeling Shoulder Controlled Articular Rotation.
 • Assisted Quadruped Thoracic Rotation.
 • Rocking Ankle Mobilization.
 • Active Frog.
 • Thoracic Rotation With Deep Lateral Kneel.
 • Lunge Rotation.
 • Deep Squat Rotation.
 • Crab Chest Stretch.
Jun 14, 2023

How can I improve my leg mobility? ›

What Are the Best Exercises for Building Muscle and Mobility in Your Legs?
 1. Prisoner Get-Up. ...
 2. Bodyweight Squat. ...
 3. Jump Squat. ...
 4. Bodyweight Deadlift. ...
 5. ISO Split Squat. ...
 6. Single-Leg Hip Lift. ...
 7. Lateral Lunge. ...
 8. Reverse Lunge.
Nov 5, 2021

How do you structure a mobility routine? ›

Mobility Routine Summary
 1. Shoulder. Towel Stretch: 5-10 reps per failed arm.
 2. T-Spine. Thoracic Extensions: 5-10 reps. Cat Cows: 6 reps each way.
 3. Hips. 90/90 Drill: 5-10 reps each side.
 4. Ankles. Bench Ankle Mobilization: 5-10 reps each leg.
 5. All. Weighted Goblet Squat: 30-60 second rocking hold.
Jan 16, 2021

How many days a week should I do mobility? ›

Tom: Ideally you should make mobility a daily practice. Understandably though, that can be a big ask if you're just starting out, so aim for between 2-4 times per week and build from there.

Is it OK to do mobility everyday? ›

Short daily sessions could actually be better than doing a 45-minute mobility workout once a week, as you'll be connecting with your body and activating your muscles and joints for the day.”

Should you do mobility everyday? ›

Cervantes recommends doing mobility exercises daily. “The older you are, or the more sedentary you are, usually the more mobility work you need to do,” she says, adding that she likes to do a short mobility workout with multiple exercises before any workout she does.

What causes limited mobility in legs? ›

The most common risk factors for mobility impairment are older age, low physical activity, obesity, strength or balance impairment, and chronic diseases such as diabetes or arthritis.

How do you rebuild weak leg muscles? ›

Some good leg strengthening exercises include:
 1. Squats — Squatting is one of the best resistance workouts you can do. ...
 2. Lunges — Lunges are a great way to enhance strength and stability in your legs since you are forced to balance all of your body weight on one leg for a short period of time.

How quickly can you improve mobility? ›

You should begin to notice a difference in how flexible you are within two to four weeks. However, that's only if you practice stretching at least five days every week. You also want to practice an array of stretches so that your whole body feels the burn.

How many times a day should you do mobility? ›

When should you do mobility training? 'Flow sequencing is best done daily, little and often (5-15 minutes per day),' advises Vincent. Ideally five to ten minutes before you work out and five to ten minutes afterwards, and no less than two to three times a week.

What are 4 types of training we can use to improve our mobility? ›

Mobility Exercises
 • Hip swings. For all your many clients with tight hips, this hip mobility exercise stretches the hip muscles and improves joint range of motion. ...
 • Lunge variations. A lunge is a strength training move, but you can also use it for a hip mobility exercise. ...
 • Shoulder circles and swing. ...
 • Butt kicks. ...
 • Cat-cow.
Sep 21, 2022

Why is my mobility so poor? ›

"One of the biggest factors to compromise mobility is poor posture from sitting all day, leading to muscle imbalance. Weak muscles from sitting too much can lead to compensations in the body which can prohibited mobility, and cause joint degeneration, tight muscles, and headaches," she says.

Should I stretch or do mobility? ›

The muscle will never be able to lengthen to its full extent as the joint won't allow it to move far enough. Mobility training is more effective than traditional “stretching” because it is based on movement and motor control.

Should you do mobility in the morning or at night? ›

Stretching first thing in the morning can relieve any tension or pain from sleeping the night before. It also helps increase your blood flow and prepares your body for the day ahead. Stretching before bed relaxes your muscles and helps prevent you from waking up with more pain.

How many times a day should I do mobility exercises? ›

You should look to spend around 15 minutes a day of targeted, intentional, mobility work. The good thing is that you don't have to do it all at once! If you have a couple of minutes to work on one thing, but not another, get to it right then.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated: 13/10/2023

Views: 6221

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.