Hvilke kosttilskudd kan senke blodsukkeret? (2023)

Visse vitaminer og kosttilskudd antas å bidra til å senke blodetglukose (sukker)hos mennesker meddiabetesellerprediabetes. Mens det er velkjent at endringer i kostholdet kan hjelperedusere blodsukkerethos mennesker medtype 1ogType 2 diabetes, forblir fordelene med over-the-counter kosttilskudd stort sett uprøvde, ifølge American Diabetes Association.

Likevel er det mange som henvender seg til dissenaturlige rettsmidlerenten å støtte de anbefalte behandlingene eller redusere risikoen for å få diabetes.

Denne artikkelen tar en objektiv titt på hva den nåværende forskningen sier om 13 "anti-diabetes" kosttilskudd som selges på nettet og i apotek i USA.

What Supplements Can Lower Blood Sugar? (1)

Aloe Vera

Aloe verahar lenge vært påstått å ha blodsukkersenkende egenskaper.

En gjennomgang fra 2016 av åtte kliniske studier fant at oral aloe vera forbedret glykemisk (blodsukker) kontroll hos personer med prediabetes og type 2 diabetes. Likevel bemerket forskerne at kvaliteten på forskningen var lav og at det er behov for mer randomiserte kontrollerte studier for å støtte de tidlige funnene.

En annen anmeldelse i 2016 antydet at aloe vera var spesielt nyttig for å senke blodsukkernivået hos personer med prediabetes. Som med den andre studien, innrømmet forfatterne at funnene var inkonsekvente og at mer forskning er nødvendig før noen anbefalinger kan gis.

Hvordan bruke Aloe Vera

Aloe vera kommer i en juice du kan drikke, samt ekstrakter og kosttilskudd. Det er ingen retningslinjer for riktig bruk av aloe vera i noen form, men bruk aldri mer enn åtte gram aloe vera juice per dag for å unngå diaré.

Forholdsregler

Aloe vera juice kan forårsake diaré, elveblest og kramper. Dette skyldes lateks som finnes i plantens blader.For å unngå disse symptomene, velg produkter laget av den indre delen (fileten) av aloe vera-planten fremfor de lateksrike bladene.

Aloe vera kan også samhandle med legemidler som antidepressiva og opioider. Disse interaksjonene kan enten redusere aktiviteten til det andre stoffet (gjøre det mindre effektivt) eller øke aktiviteten til det andre stoffet (øke risikoen for bivirkninger).

Advarsel

Aloe vera helbladekstrakt har blitt klassifisert som et "mulig menneskelig kreftfremkallende stoff" av International Agency for Research on Cancer.Rådfør deg med helsepersonell før du bruker aloe vera i noen form.

Kanel

En studie fra 2020 antydet detkanel, laget av barken på kaneltreet, kan bidra til å kontrollere blodsukkeret hos personer med prediabetes.

Den 12-ukers studien publisert iJournal of Endocrinology Societyevaluerte 54 voksne med prediabetes som fikk enten tre daglige doser på 500 milligram (mg) kanel eller tre daglige doser av et falskt legemiddel (placebo). Ifølge forskerne hadde de som fikk kanel lavere sukkernivåer etter faste over natten enn de som fikk placebo.

Hvordan bruke kanel

Kanel tas gjennom munnen som et supplement. De fleste produsenter anbefaler doser fra 250 mg til 500 mg to ganger daglig.

Forholdsregler

Når det tas i høye doser, kan kanel forårsake halsbrann, fordøyelsesbesvær, raping, kvalme og diaré. Noen typer kanel inneholder en forbindelse som kalleskumarinsom kan øke leverenzymer.Rådfør deg med helsepersonell før du tar kaneltilskudd hvis du har leversykdom.

Vitamin d

Vitamin d, eller "solskinnsvitaminet", genereres når kroppen din blir utsatt for solens ultrafiolette stråler. Det bidrar til å styrke beinene dine. Vitamin D-mangel kan ha omfattende negative effekter på kroppen din, inkludert en høyere risiko for type 2 diabetes.

En studie fra 2019 fant at vitamin D kan forbedre insulinfølsomheten, senke glukosenivået og risikoen for å utvikle type 2 diabetes. Forskerne undersøkte 680 kvinner i Brasil fra alderen 35 til 74. De fant at vitamin D-tilskudd øker glukosenivået. Regelmessig soleksponering var også knyttet til lavere blodsukkernivåer.

En studie fra 2015 fant at en to-måneders diett med daglig vitamin D-tilskudd resulterte i at deltakerne hadde både forbedret fastende blodsukker og blodsukkernivåer.

En annen studie fra 2016 gjentok disse funnene. Mens de understreket at mer forskning må utføres, konkluderte forfatterne med at vitamin D-tilskudd kan ha gunstige effekter på å kontrollere den glykemiske indikatoren.

(Video) Health Benefits of Moringa oleifera

Hvordan bruke vitamin D

Rådfør deg med legen din om den beste dosen av vitamin D for deg før du bruker det. Det anbefales at du omfavner et godt avrundet, næringsrikt kosthold for å sikre at du får i deg alle næringsstoffene kroppen din trenger.

Forholdsregler

Vitamin D-tilskudd kan samhandle med ulike medisiner, inkludert:

 • Xenical, Alli (orlistat):Legemidler for vekttap kan redusere vitamin D-absorpsjonen når de er inkludert i en diett med redusert fett.
 • Statiner:På grunn av det faktum at vitamin D er avledet fra kolesterol, kan ulike statiner faktisk svekke vitamin D-syntesen. Det kan også være en potensiell reduksjon i absorpsjon av visse statiner med høyere doser av vitaminet.
 • Deltasone, Rayos og Sterapred (prednison):Steroider som prednison som er foreskrevet for betennelse kan redusere kalsiumabsorpsjon og svekke metaboliseringen av vitamin D.
 • Hygroton, Lozol og Microzide (tiaziddiuretika): Når de kombineres med vitamin D, kan disse diuretika føre til hyperkalsemi, hvor kalsiumnivået er for høyt, spesielt hos eldre voksne.

Noen helserisikoer er forbundet med å ta for mye vitamin D. Siden dette vitaminet øker kroppens kalsiumabsorpsjon i mage-tarmkanalen, kan for mye vitamin D føre til hyperkalsemi. I tillegg kan for mye vitamin D føre til nyresvikt, men bare i ekstreme tilfeller. Det kan også føre til forkalkning av bløtvev som hjerteklaffene dine, forårsake uregelmessige hjerteslag og til og med død.

Magnesium

Magnesiumer et vanlig mineral som spiller en sentral rolle i å regulere blodtrykket, muskelfunksjonen, hjerterytmen og blodsukkernivået.

Generelt er dietter med høyere mengder magnesium knyttet til en lavere risiko for diabetes, noe som antyder at det spiller en rolle i glukosemetabolismen.

En studie fra 2019 viste at inntak av orale magnesiumtilskudd reduserte deltakernes motstand mot insulin og forbedret glykemisk regulering hos personer som lever med type 2-diabetes.

Hvordan bruke magnesium

Magnesiumtilskudd kommer i forskjellige former. Noen inkludererMagnesiumoksidog sitrat, så vel som klorid. Det anbefales at du tar magnesium med et måltid hver dag for bedre absorpsjon.

Forholdsregler

Magnesiumtilskudd kan samhandle med medisiner, inkludert antibiotika og diuretika.Rådfør deg med helsepersonell og gi dem en liste over medisiner du bruker for å unngå interaksjoner.

Høye doser magnesiumtilskudd kan forårsake kvalme, magekramper og oppblåsthet, samt diaré. Magnesiumoksid, klorid, glukonat og karbonat er formene som har en tendens til å forårsake diaré og andre gastrointestinale problemer. Å ta store doser av avføringsmidler og syrenøytraliserende midler som inneholder magnesium er knyttet til magnesiumtoksisitet.

Bitter melon

Bitter melon, ellerMomordica charantia, er en frukt som har blitt brukt til medisinske formål i kinesisk så vel som indisk medisin i århundrer. Det brukes ofte som et urtemiddel for diabetes fordi det inneholder aktive antidiabetiske stoffer som sies å senke blodsukkernivået.

Det er ikke mange avgjørende studier som gjennomgår virkningen av bitter melon på å senke blodsukkernivået, men en rapport fra 2011 antar at bitter melonkapsler inneholder minst én ingrediens for hemmende aktivitet mot produksjonen av et spesifikt enzym - 11β-HSD1. Dette sies å bryte ned kortison til den aktive formen kortisol, noe som fører til hyperglykemi. Forfatterne teoretiserer at denne hemmende egenskapen kan være grunnen til at denne frukten sies å ha anti-diabetiske egenskaper.

Utvalgsstørrelsene til de fleste studiene som ble inkludert i en egen 2013-gjennomgang var utrolig liten. Det er vanskelig å definitivt si at bitter melon er like effektiv som mer undersøkte kosttilskudd og urtemedisiner for å senke blodsukkeret. Forfatterne konkluderte med at forskningen er oppmuntrende, men krever flere studier for å undersøke fordelene med bitter melon.

Urtetilskudd

Hvordan bruke bitter melon

Bitter melon kan spises som en hel frukt eller presses til en juice, eller frøene kan knuses til pulverform for konsum. Bitter melonekstrakt selges også som et urtetilskudd.

Forholdsregler

For de som vurderer å bruke bitter melon som et supplement for å senke blodsukkernivået, begrens hvor mye du spiser eller tar, siden overflødig inntak av det kan resultere i diaré samt milde magesmerter.

Det kan være en risiko for hypoglykemi, eller ekstremt lavt blodsukker, når det tas med insulin.En saksrapport antyder at bruk av bitter melon kan føre tilparoksysmal atrieflimmer, hvor et raskt hjerteslag begynner plutselig og går over av seg selv på syv dager.

Gymnema

Gymnema, ellerGymnema sylvestre,er en flerårig treaktig vintreet som finnes i tropiske områder i India, Kina, Australia og deler av Afrika. Det brukes ofte i ayurvedisk medisin.

(Video) Top 10 Things You Must Do To Lose Belly Fat Fast

Forskning har vist at denne planten kan redusere en persons sug etter sukker. I tillegg kan det senke hastigheten på kroppens sukkerabsorpsjon - spiller en rolle i behandlingen av diabetes.

En studie fra 2017 så på virkningen av å ta 200 til 400 mg gymnemic syre. Det viste at inntak av dette stoffet reduserte tarmens sukkeropptak.

En tidligere studie i 2010 så på deltakere med diabetes type 2 gitt 500 mg gymnema hver dag i en periode på tre måneder. Forskerne fant at deltakernes glukosenivåer, både fastende blodsukker og nivåer etter måltider, ble redusert. Diabetiske symptomer som tørste og tretthet var også mindre fremtredende, lipidnivåene ble forbedret, og nivåene av en type hemoglobin bundet til glukose kjent som glykert hemoglobin sank.

Helsefordelene til Gymnema Sylvestre

Hvordan bruke Gymnema

Gymnema kan tas i form av et ekstrakt, te eller pulver. Du kan også tygge på bladene til selve planten og kan finne gymnema i kapselform. Hvis du velger kapselformen av gymnema-tilskudd, bør du rådføre deg med legen din eller helsepersonell om den beste dosen for deg.

Forholdsregler

Det er ikke nok forskning der ute om hvorvidt personer som er gravide eller ammer bør ta ekstra forholdsregler. Rådfør deg som alltid med leverandøren din før du bruker et nytt kosttilskudd.

Gitt at gymnema kan regulere blodsukkernivået hos personer med diabetes, se etter tegn på hypoglykemi og overvåk blodsukkeret ditt. Siden det kan påvirke blodsukkernivået, kan det påvirke blodsukkerkontrollen både under og etter en operasjon. Rådfør deg med leverandøren og la dem vite at du bruker dette tillegget før du går inn for noen kirurgisk prosedyre.

Vær forsiktig med hvordan gymnema kan samhandle med andre blodsukkersenkende medisiner. Hvis du for eksempel tar gymnema og insulin samtidig, kan blodsukkeret ditt bli for lavt.

Hold deg oppdatert på blodsukkernivået og ta kontakt med helsepersonell hvis du bekymrer deg for at glukosenivåene dine er for lave. Dette kan påvirke den anbefalte dosen av enten gymnema eller insulin.

Amerikansk ginseng

Amerikansk ginseng, også kaltPanax quinquefolius, er en urt som vanligvis brukes i tradisjonell indiansk og kinesisk medisin. Det antas at ginsengplantens røtter kan forhindre infeksjoner og behandle tilstander som kreft og diabetes.

En studie fra 2018 av 39 personer som lever med diabetes fant at urten, kombinert med fiber, bidro til å senke blodsukkernivået i løpet av 12 uker.Imidlertid gjorde forfatterne det klart at mer forskning må gjøres for å bedre forstå helseeffektene av dette urtetilskuddet.

Det var den lignende konklusjonen til forfatterne av en 2014-gjennomgang av 16 forskjellige studier. De så på randomiserte, kontrollerte studier som fant sted i en måned eller lenger blant personer med og uten diabetes. De fant at de som brukte ginseng-urtetilskudd hadde betydelig forbedret blodsukkernivå sammenlignet med kontrollgruppene.

Effekter av ginseng på blodsukker

Hvordan bruke amerikansk ginseng

Du kan få ginseng som ekstrakt eller i kapselform. Som med andre kosttilskudd er urtebehandlinger som ginseng svært uregulerte og det er ingen standardisert dosering å følge. Rådfør deg med legen din eller helsepersonell om de beste måtene å innlemme dette urtetilskuddet i kostholdet ditt eller diett.

Forholdsregler

Ginseng har vist seg å ha moderate interaksjoner med diabetesmedisiner som insulin og sulfonylurea, inkludert Amaryl (glimepirid), DiaBeta (glyburid) og Glucotrol (glipizid). Disse interaksjonene kan føre til hypoglykemi.

Ginseng-produkter kan også forstyrreCoumadin(warfarin), et blodfortynnende middel.

Generelt er ginseng funnet å være et trygt supplement, men noen mennesker har angivelig opplevd søvnløshet, diaré, hodepine og angst mens de brukte denne urtebehandlingen. Det kan også senke blodsukkeret med andre urter som djevelens klo, ingefær, guargummi, Panax ginseng, eleuthero og bukkehornkløver.

(Video) CINNAMON HAZARD - What are the health risks of eating fake cinnamon?

Krom

Krom er et naturlig mineral som finnes i visse matvarer. Den kommer i to former: seksverdig (krom 6+) og treverdig (krom 3+). Den trivalente formen er det du mest sannsynlig vil møte og finnes i matvarer. Du bør imidlertid styre unna dens seksverdige form, som er giftig og finnes i industriavfall og forurensning.

En gjennomgang fra 2014 fant gunstige effekter av kromtilskudd på glykemisk kontroll hos pasienter med diabetes.Dette ble gjentatt år tidligere av en eldre anmeldelse som kom til en lignende konklusjon, men som med mange av kosttilskuddene som dekkes her, rådet forfatterne til forsiktighet og at mer forskning bør utføres for bedre å bestemme helseeffektene av krom.

Slik bruker du Chromium

Det er ingen etablert anbefalt daglig dose (RDA) for krom. Generelt har multivitamin- eller mineraltilskudd som inneholder krom doser på 35-120 mcg. Du kan også finne kosttilskudd som utelukkende er krom, som gir 200 mcg til 500 mcg av mineralet. Noen kan gå så høyt som 1000 mcg, men de er ikke like vanlige.

Forholdsregler

Noen medisiner kan samhandle med kromtilskudd. Insulin er en, ettersom å ta det med krom øker risikoen for hypoglykemi. Metformin og andre diabetesmedisiner tatt sammen med krom har også denne risikoen.

En liten studie viste detkrompikolinatkosttilskudd tatt samtidig med hypotyreosebehandlingen levotyroksin kan forsinke stoffets absorpsjon med over seks timer.

Personer med nyre- og leversykdom kan lide av verre symptomer på tilstanden deres hvis de tar mye krom. Noen isolerte symptomer inkluderer vekttap, anemi, leverdysfunksjon, trombocytopeni, nyresvikt, rabdomyolyse, dermatitt og hypoglykemi.

Berberine

Berberin er en kjemisk forbindelse ekstrahert fra røttene, stammen og barken til planter. Det er inkludert som en ingrediens i et bredt spekter av kosttilskudd og har vært en stift i tradisjonell kinesisk og indisk medisin. Det har blitt brukt i behandling av type 2 diabetes, hypertensjon og hyperlipidemi.

En studie fra 2019 undersøkte 80 personer som var på sykehuset for metabolsk syndrom fra januar 2017 til desember 2017. De ble delt i to i en kontrollgruppe og en observasjonsgruppe, hvor kontrollgruppen ble behandlet med vestlige terapier og medikamenter og observasjonsgruppen. med berberinbasert terapi. Forskerne konkluderte med at den kombinerte bruken av berberin hos pasienter med metabolsk syndrom effektivt kan regulere blodsukker og blodlipid, lindre insulinresistens og redusere nivået av inflammatorisk respons i kroppen.

Berberine har vist seg å være utrolig effektivt og potensielt på lik linje med mer tradisjonelle behandlingsalternativer. En metaanalyse fra 2014 konkluderte med at berberin er så effektivt at det kan være et godt alternativ til mer tradisjonell medisin. Forfatterne konkluderer med at tilskuddet er et godt alternativ for å behandle tilstander som type 2-diabetes hos personer med lavere sosioøkonomisk status på grunn av det faktum at det er relativt lavt kostbart og og er effektivt uten alvorlige bivirkninger.

Som med andre urtetilskudd, må det forskes mer på fordelene med berberin.

Hvordan bruke Berberine

Å ta 500 mg berberin to til tre ganger om dagen i opptil tre måneder kan være en effektiv måte å kontrollere blodsukkernivået på.

Forholdsregler

Berberine har noen interaksjoner med medisiner du kanskje allerede tar. Husk at dette ikke er en uttømmende liste og at det kan være andre interaksjoner:

 • Neoral, Sandimmune (cyklosporin):Berberin kan redusere hastigheten som kroppen din bryter ned denne medisinen med, noe som kan føre til at den bygger seg opp og forverrer bivirkninger.
 • Diabetes medisiner:Berberin kan senke blodsukkernivået, og når det kombineres med andre glukosesenkende legemidler, kan du være i fare for hypoglykemi.
 • Robitussin DM (dekstrometorfan):Berberin kan redusere kroppens evne til raskt å bryte ned dekstrometorfan.
 • Blodfortynner(antikoagulanter eller antiblodplater):Gitt at berberin kan redusere blodpropp, kan det å ta det sammen med blodfortynnende forverre denne prosessen, og øke risikoen for blødninger og blåmerker.

Berberin kan forårsake noen gastrointestinale problemer som diaré, kramper eller forstoppelse. Det er utrygt å bruke på nyfødte, og personer som er gravide eller ammer bør unngå å bruke dette tillegget.

Kan Berberine senke lipidnivåene dine?

Alfa liposyre

Alfa-liponsyre er en forbindelse som finnes i hver celle i menneskekroppen. Den omdanner glukose til energi ved hjelp av oksygen. Dette kalles aerob metabolisme.

En studie fra 2012 undersøkte 38 personer med type 2-diabetes som ble satt på daglige 300, 600, 900 og 1200 mg behandlinger av alfa-liponsyre over seks måneder. Etter behandlingen ble deltakerne overvåket for deres glukosestatus og oksidative biomarkører. Forskerne fant at disse personenes fastende blodsukkernivåer og A1C sank i mål med doseøkning.

En annen gjennomgang fra 2011 som så på hvordan alfa-liponsyre har blitt brukt til å behandle diabetes, siterte forbindelsens innvirkning på glukosenivåer, men fokuserte mer på dens rolle som en antioksidant. Mesteparten av tilgjengelig forskning har fokusert på det elementet av tilskuddets effektivitet.

En gjennomgang fra 2019 undersøkte en serie studier om effektiviteten av alfa-liponsyre. Analysen gir en blandet pose - mens noe av forskningen var oppmuntrende, viste andre at alfa-liponsyre ikke var mer effektiv enn placebo gitt til deltakerne. Totalt sett antydet forfatterne at selv om noe av forskningen er oppmuntrende, må flere studier med større utvalgsstørrelser utføres for å male et mer avgjørende bilde av dette tillegget.

(Video) Do Heel Up-Downs Within 5 min After Eating to Prevent Blood Sugar Spikes and Lose Weight

Hvordan bruke alfa-liponsyre

Dosering av alfa-liponsyre varierer sterkt. En studie siterte et doseringsområde fra 600 mg til så høyt som 1200 mg daglig før spising.

Forholdsregler

Alfa-liponsyre kan samhandle med noen medisiner, inkludert diabetesmedisiner, kjemoterapimedisiner, skjoldbruskkjertelmedisiner og vitamin B1. Rådfør deg som alltid med helsepersonell før du legger til et nytt supplement til behandlingsregimet ditt.

Generelt er alfa-liponsyre ganske trygt å ta og bivirkninger er sjeldne. Det har ikke blitt studert hos gravide eller ammende. Kjente bivirkninger inkluderer tretthet, diaré, hudutslett og søvnløshet. Gitt at alfa-liponsyre senker blodsukkeret, bør personer med allerede lave blodsukkernivåer og diabetes rådføre seg med legen eller helsepersonell før de legger dette til behandlingsregimet.

Probiotika

Probiotika er sunne bakterier som finnes i visse matvarer som kan bidra til å redusere blodsukkeret hos personer med diabetes. Disse "gode" bakteriene hjelper til med å støtte det naturlige miljøet av bakterier og sopp i tarmen og hjelper ved å gjøre det i fordøyelsen av karbohydrater som ellers kan gi opphav til hyperglykemi.

I tillegg til probiotisk mat finnes det probiotiske kosttilskudd som kan levere disse "gode" bakteriene til kroppen din i en stor konsentrert dose.

En gjennomgang fra 2021 av studier som involverte 20 randomiserte kontrollerte studier og 2 972 deltakere konkluderte med at probiotiske kosttilskudd var spesielt gode til å håndtere blodkirurgi hos personer medsvangerskapsdiabetes, typen som kan utvikle seg under graviditet.

Hvordan bruke probiotika

I tillegg finnes probiotika i fermenterte matvarer som:

 • Yoghurt
 • Kefir
 • Surkål
 • Kimchi
 • Pickles

Når det tas som et supplement, anses en daglig dose på mellom 10 til 20 milliarder CFU (koloni-dannende enheter) som trygg og effektiv for å opprettholde en sunn balanse av bakterier i tarmen.

Forholdsregler

Probiotika anses generelt som trygge, men kan forårsake bivirkninger hos noen, inkludert mild magesyke, diaré, gass og oppblåsthet. Disse har en tendens til å oppstå i løpet av de første dagene av behandlingen, men vil vanligvis avta etter hvert som kroppen din blir vant til kosttilskuddene.

Nigella

Nigella sativa, også kjent som svart spisskummen frø eller ganske enkelt svart frø, er et naturopatisk middel som antas å ha blodsukkersenkende egenskaper. Talsmenn foreslår at det kan behandle et bredt spekter av medisinske tilstander, inkludert høyt blodtrykk, hudinfeksjoner, diaré, leversykdom og andre.

En gjennomgang av studier fra 2019 antydet at Nigella er i stand til å senke blodsukkeret hos personer med type 2-diabetes ved å øke ikke bare insulinfølsomheten, men det totale insulinnivået. Forbindelsen som antas å påvirke disse endringene er en essensiell olje kjent somtymokinon. Til tross for de positive funnene var kvaliteten på de syv gjennomgåtte studiene dårlig.

Hvordan bruke Nigella

Nigella-tilskudd selges på nettet og i mange apotek og kosttilskuddsbutikker. Produsentens anbefalte daglige inntak er mellom 1000 og 2000 mg per dag tatt i en enkelt dose. Tilskuddet selges vanligvis som en gelhette som inneholder svart kumminfrøolje.

Forholdsregler

Nigella sativa er generelt sett på som trygt når det brukes til kulinariske formål eller tas som et daglig supplement. Likevel kan det forårsake magebesvær, gass, oppblåsthet. kvalme, oppkast eller forstoppelse, spesielt når det tas i høyere doser.

Det kan også samhandle med visse legemidler som brukes til å behandle høyt blodtrykk. Hvis du blir behandlet for høyt blodtrykk, snakk med helsepersonell før du bruker Nigella i noen form.

Sink

Forskere har lenge erkjent at mange mennesker med type 2 diabetes harsinkmangel, noe som får noen til å anta at sinktilskudd kan bidra til å forbedre blodsukkerkontrollen.

Til dags dato er bevisene for dette fortsatt blandede. Selv om en gjennomgang av studier fra 2015 antydet at sinktilskudd (som varierer fra 5 til 50 mg) viste lovende håndtering av blodsukker hos personer med type 1 og type 2 diabetes, var verken funnene eller kvaliteten på studiene konsistente.

Likevel ble bruken av sinktilskudd ansett som rimelig gitt de mange komplikasjonene som kan oppstå med sinkmangel (inkludert synsproblemer, tretthet, hudforandringer og økt risiko for infeksjon).

Hvordan bruke sink

Det anbefalte daglige inntaket av sink fra alle kilder er 11 mg per dag for voksne menn og 8 mg per dag for voksne kvinner. Graviditet og amming krever litt høyere doser (henholdsvis 11 mg og 12 mg),

I tillegg til kosttilskudd inkluderer utmerkede matkilder til sink:

 • Østers
 • rødt kjøtt
 • Fisk
 • Bønner
 • Nøtter
 • Meieri
 • Forsterkede frokostblandinger.
 • Helkorn

Forholdsregler

Du kan vanligvis ikke "overdosere" sink fordi det lett skilles ut fra kroppen i urinen. Likevel kan det å ta høye doser på en gang forårsake bivirkninger som hodepine, kvalme, magesyke, diaré og oppkast.

(Video) How To Do Intermittent Fasting For Health - Dr Sten Ekberg Wellness For Life

Sink kan også forstyrre absorpsjonen avikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs)som Aleve (naproxen) og Indocin (indometacin), noe som gjør disse smertestillende medikamentene mindre effektive.

Andre kosttilskudd som antas å forbedre blodsukkeret hos personer med diabetes inkludererfolatogomega-3 fettsyrer(finnes i fiskeolje).

FAQs

Hva kan senke blodsukkeret? ›

Noen matvarer som senker blodsukkeret
 • Kanel. Forskning har vist at 1-1.5 gram kanel(ca. ...
 • Eddik. Årsaken til at eddik har en blodsukkersenkende effekt, er at syreholdig mat senker PH-verdien i magesekken. ...
 • Belgfrukter. ...
 • Nøtter. ...
 • Stevia. ...
 • Blåbær. ...
 • Løk og hvitløk. ...
 • Middelhavskostholdet.
Dec 1, 2015

Er havregryn bra for diabetes? ›

SVAR: Når det kommer til havregryn/grøt, er dette en fin matvare å bruke for deg med diabetes. Det inneholder hovedsakelig karbohydrater som ja, vil påvirke blodsukkeret ditt. Karbohydrater er et av våre hovednæringsstoff som også personer med diabetes spiser daglig.

Har kaffe innvirkning på blodsukker? ›

I hvert fall sammen med et fettrikt måltid, mener forskere. (SIDE2): Å drikke kaffe sammen med et måltid rikt på fett kan gi en skadelig blodsukkerstigning, skriver Daily Mail . Blodsukkerstigningen presses opp 65 prosent når du drikker kaffe, slår nemlig en ny studie fast.

Kan vann senke blodsukkeret? ›

Drikk nok vann

Visste du at væskemangel påvirker blodsukkeret ditt? Hvis du drikker for lite vann produserer kroppen et hormon som kalles Antidiuretisk hormon (ADH) eller vasopressin. ADH gjør at nyrene dine holder på vannet og får leveren til å produsere mere blodsukker, som igjen kan føre til høyt blodsukkernivå.

Hva slags mat gir stabilt blodsukker? ›

Proteiner og fett får blodsukkeret til å holde seg stabilt, så det er viktig å velge rene proteinkilder fra fisk, kjøtt, egg, meieri, nøtter og belgfrukter, samt gode fettkilder fra fisk, olivenolje, nøtter, frø og avokado.

Er 8 i blodsukker høyt? ›

Et normalt blodsukker hos de som ikke har diabetes, ligger mellom 4 og 7–8 mmol/l. Det stiger for eksempel under et måltid, men går raskt ned igjen når insulinet har gjort jobben sin.

Kan jeg kjenne på kroppen at jeg har høyt blodsukker? ›

Høyt blodsukker (hyperglykemi) kjennetegnes vanligst ved symptomer som tretthet og slapphet, hyppig vannlating, tørste, psykisk nedstemthet, hyppige infeksjoner, dårlig sårtilheling, kløe og svie nedentil. Det varierer fra person til person hvilke og hvor mange symptomer man får.

Hva kan man gjøre for å redusere blodsukkeret når det er for høyt? ›

Her er seks grep for et bedre blodsukker:
 1. Velg smarte karbohydrater i passe mengder. Ved insulinresistens vil det ta lengre tid og mer insulin for å få ned blodsukkeret etter et karbohydratrikt måltid. ...
 2. Spis «fem om dagen» ...
 3. Spar kalorier. ...
 4. Velg fiberrike matvarer. ...
 5. Velg sunne fettkilder sammen med karbohydrat. ...
 6. Fysisk aktivitet.
May 19, 2021

Kan man spise sjokolade når man har diabetes? ›

Hun sier at Diabetesforbundet anbefaler personer med diabetes å spise mørk sjokolade med minst 70 prosent kakao når sjokoladebehovet melder seg. - Såkalt sukkerfri sjokolade eller ”diabetessjokolade”, som er søtet med fruktose eller sukkeralkoholer, anbefaler vi derimot ikke.

Hvilken frukt bør diabetikere spise? ›

Personer med diabetes bør spise like mye – gjerne mer. Men en større andel bør være grønt og bær. - Begrens inntak av banan, mango og (grønne) druer – samt poteter. Bær er som hovedregel bedre enn frukt, da bær har et lavere innehold av karbohydrater.

Kan diabetikere spise banan? ›

Banan, mango og grønne druer er de fruktene som har høyest karbohydratinnhold og som diabetikere bør være mest forsiktig med. Det betyr ikke at diabetikere må unngå disse, men begrense mengdene.

Kan vann påvirke blodsukkeret? ›

Noen drikker inneholder energi og sukker, mens andre kan være energifrie og har ingen påvirkning på blodsukkeret. Vann, te, kaffe, usukret mineralvann (Farris og lignende), lettbrus og lettsaft er eksempler på drikkevarer som ikke påvirker blodsukkeret.

Hva påvirker blodsukkeret mest? ›

Når du spiser mat som inneholder fordøyelige karbohydrater, vil altså blodsukkeret ditt stige. Hvor høyt blodsukkeret stiger er avhengig av hva slags type karbohydrat maten inneholder, hvor mye av matvaren du spiser, og sammensetningen av måltidet. Les mer om glykemisk indeks og glykemisk belastning.

Hvorfor har jeg høyt blodsukker om morgenen? ›

Mange våkner om morgenen med høyt blodsukker. Dette kalles for «dawn-fenomenet» (dawn = daggry). Fenomenet oppstår når kroppen frigjør hormonene kortisol, glukagon og adrenalin i det den forbereder seg på å våkne. Dette får leveren til å frigjøre glukose.

Hvorfor stiger blodsukker når man ikke har spist? ›

Når vi sover om natten eller det har gått mer enn 3-4 timer siden vi spiste så får ikke kroppen tilførsel av nytt sukker lengre. Da brytes fett og muskler ned i kroppen og dette omdannes til glukose (sukker). Da stiger blodsukkeret/holder det seg stabilt.

Hva er symptomer på høyt blodsukker? ›

Hva er høyt blodsukker? Høyt blodsukker kalles på fagspråket hyperglykemi. De vanligste symptomene er tretthet og slapphet, hyppig vannlating, tørste, kvalme, psykisk nedstemthet, hyppige infeksjoner, dårlig sårtilheling, kløe og svie nedentil.

Hva får man høyt blodsukker av? ›

Høyt blodsukker eller hyperglykemi, vil si et unormalt høyt nivå av glukose i blodet. Årsaken til høyt blodsukker kan være at man har nedsatt produksjon av, eller nedsatt følsomhet for insulin. Høyt blodsukker over tid vil si at man har utviklet sykdommen diabetes.

Hvilke matvarer gir minst økning av blodsukker? ›

Spiser eller drikker du mye karbohydrater om gangen, vil blodsukkeret stige mye. Men også typen karbohydrat du spiser har noe å si: Matvarer med mye fiber, som grove kornvarer, fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt, gir mindre blodsukkerstigning enn du kanskje skulle tro.

Er det mulig å bli kvitt diabetes type 2? ›

Kan du bli kurert? Mange håper de kan bli kvitt diabetes type 2. Dessverre finnes det ingen kur, men det er mulig å bli symptomfri.

Hva slags nøtter kan diabetikere spise? ›

Velg usaltede nøtter, gjerne hasselnøtter eller valnøtter. Makadamianøtter er verstingen i denne kategorien, sier Anne- Marie Aas. Oliven gir ingen blodsukkerstigning og inneholder sunt fett.

Hva er normalt blodsukker ved diabetes 2? ›

Hva er normale verdier for blodsukker? Hos friske, fastende mennesker er blodsukkerkonsentrasjonen under 7,0 mmol/L - har man over dette har man derimot diabetes. Har man over 11,0 mmol/L på en ikke-fastende prøve har man også diabetes.

Kan man bli svimmel av diabetes? ›

Symptomer som tyder på at blodsukkeret er blitt svært høyt:

Ørhet og svimmelhet. Kvalme. Forvirring og bevisstløshet.

Hvor lang tid tar det å få ned blodsukkeret? ›

Blodsukkeret kan aldri bli 0, da kan vi ikke leve. Hvis man spiser store mengder godteri, så stiger blodsukkeret mer, kanskje til 9-12 (mmol/L). Det er ganske individuelt hvor mye blodsukkeret stiger etter et måltid. Men det vil uansett gå ned til normale verdier igjen etter noen timer.

Kan man ha diabetes uten å ha høyt blodsukker? ›

Hei! Nei, diabetes innebærer at man har et såkalt langtidsblodsukker som ligger høyere enn hva som er normalt.

Kan høyt blodsukker gi høy puls? ›

Blodsukker over 14 mmol/l, og minst en av følgende: kvalme/ oppkast, magesmerter, virker slapp og medtatt. respirasjon som er kraftig og dyp og/eller acetonlukt fra munn. hjertebank og høy puls.

Hvilke organer kan skades på lang sikt av forhøyet blodsukker ved type 2 diabetes? ›

Komplikasjoner er skader som kommer av høyt blodsukker over tid. Du kan få skader på blodårer og nerver hvis langtidsblodsukkeret (HbA1c) er for høyt over tid. De mest vanlige følgene er hjerte- og karsykdommer og skader på føtter, øyne og nyrer.

Hva gir rask blodsukkerstigning? ›

Sukker og stivelse sier vi gjerne er "raske karbohydrater", fordi de gir en rask og høy blodsukkerstigning. Raske karbohydrater finnes i mat som loff, hvit ris, lys pasta, boller, godteri, kaker og kjeks.

Kan man spise potetgull når man har diabetes? ›

Når du har diabetes har du økt risiko for hjerte- og karsykdom, sammenlignet med personer uten diabetes. Det kan derfor være greit å være litt ekstra påpasselig med maten du spiser og prøve å spise sunt. Jeg vil nok derfor anbefale deg å begrense inntaket av pommes frites.

Kan diabetikere spise rømme? ›

Velg mager melk og magre meieriprodukter

Dette gjelder både melk, yoghurt, ost og produkter vi gjerne bruker i matlaging, som fløte, rømme, creme fraîche og kesam.

Hva kan man drikke når man har diabetes? ›

Vann med og uten kullsyre, te, kaffe og kunstig søtet drikke kan brukes av personer med diabetes. Søtsaker søtet med sukkeralkoholer, som sorbitol, mannitol og liknende, bør unngås siden de gjør at blodsukkeret stiger.

Kan diabetikere spise paprika? ›

Spis fargerike grønnsaker (til alle måltider): salat, agurk, tomat, paprika og andre grønnsaker. Spis frisk frukt og bær uten tilsatt sukker i tilknytning til annet måltid. Vær imidlertid forsiktig med banan, papaya, mango og druer, da de øker blodsukkeret mer enn annen frukt.

Kan man drikke melk når man har diabetes? ›

Meieriprodukter bidrar med over 70 % av kalsiuminntaket i et vanlig norsk kosthold. Mange med diabetes tror at de ikke kan drikke melk, men det kan fint inngå i et balansert kosthold. Melk inneholder melkesukker, noe som vil påvirke blodsukkeret, så derfor er ett glass mager melk til måltidet nok.

Kan diabetikere spise kanel? ›

Svar fra Diabeteslinjen: Noen personer med diabetes velger å bruke kanel, for om mulig å bedre blodsukkerverdier og kolesterolverdier. Studier som er gjort på bruk av kanel i denne sammenhengen gir ikke noe entydig svar. De fleste studiene konkluderer med at kanel ikke har ønsket effekt.

Er gulrøtter bra for diabetes? ›

Diabetesforbundet tilføyer: Gulrot har et noe høyere karbohydratnivå enn en del andre grønnsaker. Mange med diabetes kan derfor oppleve at gulrot påvirker blodsukkeret i større grad enn andre grønnsaker. Gulrot inneholder derimot mye fiber, som bidrar til en jevnere blodsukkerstigning.

Er valnøtter bra for diabetikere? ›

Daglig inntak av valnøtter kan forbedre blodårefunksjon (endotelfunksjon) og plasmalipider hos type 2 diabetikere, i henhold til en studie presentert på ”Preventive Medicine 2010”, som er årsmøtet til American College of Preventive Medicine.

Hvilke grønnsaker er bra for diabetes? ›

Grønnsaker i korsblomstfamilien og grønne bladgrønnsaker

Andre grønne bladgrønnsaker som spinat og grønnkål er en viktig plantebasert kilde til kalium, vitamin A og kalsium. De gir også protein og fiber. Dette er matvarer som har minimal innvirkning på blodsukkernivået.

Kan diabetikere drikke rødvin? ›

Unngå å drikke store mengder alkohol. Et fornuftig råd er at menn med diabetes ikke bør drikke mer enn to drinker (eller to småflasker øl eller to glass vin), mens kvinner kanskje ikke bør drikke mer enn tilsvarende en drink.

Hvordan senke blodsukkeret uten insulin? ›

Trening hjelper også musklene å absorbere mer glukose uten å behøve insulin. Ubehandlede søvnproblemer kan også få betydning for utviklingen av diabetes type 2. Særlig søvnapne kan øke risikoen for fedme, insulinresistens og diabetes type 2. Personer som jobber om natten, kan også ha økt risiko for slike problemer.

Når er blodsukkeret farlig høyt? ›

Utløsende årsak er ofte infeksjon eller annen sykdom som hjerteinfarkt eller hjerneslag, men det kan også skyldes store doser med vanndrivende medisin, kortison og inntak av store mengder sukkerholdige leskedrikker. Blodsukkeret er som regel over 30 mmol/L. Tilstanden er alvorlig og krever sykehusinnleggelse.

Hva kan høyt blodsukker komme av? ›

Årsaken til høyt blodsukker kan være at man har nedsatt produksjon av, eller nedsatt følsomhet for insulin. Høyt blodsukker over tid vil si at man har utviklet sykdommen diabetes. Ved diabetes type 1, er det fullstendig mangel på insulin da kroppen ikke klarer å produsere insulin selv.

Kan diabetikere drikke Cola Zero? ›

Både brus og saft uten sukker inneholder (tilnærmet) ikke kalorier eller karbohydrater, og vil derfor ikke påvirke blodsukkeret. De kan derfor være et alternativ også for deg med diabetes.

Hva skjer med blodsukkeret når du ikke spiser frokost? ›

Hei! Blodsukker er det samme som glukose. Når du står opp om morgenen (etter en natt uten mat) så ligger blodsukkeret på rundt 4-5 mmol/L for de fleste. Hvis man ikke spiser noe utover dagen, så vil blodsukkeret holde seg rundt dette nivået.

Hvordan føles det å ha høyt blodsukker? ›

Hva er høyt blodsukker? Høyt blodsukker kalles på fagspråket hyperglykemi. De vanligste symptomene er tretthet og slapphet, hyppig vannlating, tørste, kvalme, psykisk nedstemthet, hyppige infeksjoner, dårlig sårtilheling, kløe og svie nedentil.

Hva er grensen for diabetes 2? ›

Utredning og diagnose

Dersom verdien på langtidsblodsukkeret er over eller lik 48 mmol/mol på to prøver tatt på forskjellige dager, har du diabetes. Er resultatene 42–46 mmol/mol har du høy risiko for å utvikle diabetes type 2.

Hva er normalt blodsukker om morgenen? ›

For å få mest presist blodsukker anbefales det å måle det om morgenen, når man ikke har spist noe siden dagen før. Dette blodsukkeret kalles også fasteblodsukkeret og normalt ligger det mellom 4 og 7 mmol/l.

Når blodsukkeret ikke går ned? ›

Hvis blodsukkeret ikke går ned, eller stiger mer, må du sjekke for ketoner og kontakte lege. Hvis du har diabetes type 2 og er kostregulert/bruker tabletter, er fysisk aktivitet en effektiv måte å regulere blodsukkeret på. Selv en moderat treningsøkt, eller bare en gåtur, er nok til å senke blodsukkeret.

Videos

1. 10 Harmful BLOOD SUGAR MYTHS Your Doctor Still Believes
(Dr. Sten Ekberg)
2. Health Benefits of Radish | Zero GLICEMIA, increases MUSCLE MASS and much more!
(Dicas da Dra. Anamaria)
3. Is Intermittent Fasting Safe? THIS Will Surprise You
(Dr. Sten Ekberg)
4. DIABETES TYPE 2 | What is it and Why You Shouldn’t Ignore It?
(Erik Richardson D.O.)
5. 7 foods that LOWER PRESSURE NATURALLY and ON TIME
(Dicas da Dra. Anamaria)
6. Webinar: Diabetes og kosthold
(Diabetesforbundet)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 21/09/2023

Views: 5945

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.